Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/3090
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor | Thanawut PAITHOONWATTANAKIJ | en |
dc.contributor | ธนวุฒิ ไพฑูรย์วัฒนกิจ | th |
dc.contributor.advisor | KANOKWAN KINGPHADUNG | en |
dc.contributor.advisor | กนกวรรณ กิ่งผดุง | th |
dc.contributor.other | Silpakorn University. Engineering and Industrial Technology | en |
dc.date.accessioned | 2021-02-17T03:45:44Z | - |
dc.date.available | 2021-02-17T03:45:44Z | - |
dc.date.issued | 18/6/2021 | |
dc.identifier.uri | http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/3090 | - |
dc.description | Master of Science (M.Sc.) | en |
dc.description | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต (วท.ม) | th |
dc.description.abstract | The objective of this research is to apply the material flow cost accounting technique to improve the efficiency of crispy coconut production process. Material Flow Cost Accounting (MFCA) is one of the tools for environmental cost accounting. Besides, it can also be used to evaluate costs throughout the production process and help identify the cause of material loss leading to the reduction of the environmental impact of the food industry. In addition, it can analyze the cost of losses in each step of crispy coconut production in order to evaluate the loss in the form of negative product cost that worth about 65,418.62 baht per coconut production cycle. Then, analyze for solutions or improvements In order to reduce the costs and losses that occured in the production process. The result of the study shows that the negative product cost occurs in the cost of raw materials, equivalent to 39.99 percent followed by the cost of production systems at 1.54 percent of the total cost. It can be seen that the use of material flow cost accounting techniques can identify positive product cost and negative product cost accurately and precisely. Besides material flow cost accounting techniques can inform that the value of the negative product from raw materials is about 58,034.95 baht and after improving the production process, the value of the negative product from raw materials can be reduced to 55,900.28 baht per coconut production cycle. The use of material flow cost accounting will make operators see the negative production cost that occurs in every process. It will be used to make decisions for improvements to make the use of materials more efficient. It also helps to reduce the amount of waste that occurs in the production process and also helps to minimize the disposal of waste affecting the environment and communities to a minimum. | en |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประยุกต์ใช้เทคนิคบัญชีต้นทุนการไหลวัสดุในการปรับปรุงประสิทธิภาพกระบวนการผลิตมะพร้าวอบกรอบ ซึ่งบัญชีต้นทุนการไหลวัสดุ (Material Flow Cost Accounting : MFCA) เป็นหนึ่งในเครื่องมือด้านการบัญชีต้นทุนสิ่งแวดล้อม และยังสามารถนำมาใช้ประเมินต้นทุน ตลอดกระบวนการผลิตและช่วยบ่งชี้สาเหตุของการสูญเสียด้านวัสดุ อันนำไปสู่การลดผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมของอุตสาหกรรมอาหารได้ โดยยังสามารถวิเคราะห์ต้นทุนความสูญเสียที่เกิดขึ้นในแต่ละขั้นตอนการผลิตมะพร้าวอบกรอบ เพื่อประเมินความสูญเสียออกมาในรูปของต้นทุนของผลิตภัณฑ์ที่ไม่ก่อให้เกิดมูลค่า 65,418.62 บาทต่อรอบการผลิตมะพร้าว และวิเคราะห์หาแนวทางในการแก้ไขหรือปรับปรุง เพื่อลดต้นทุนความสูญเสียที่เกิดขึ้นในกระบวนการผลิต ผลจากการศึกษาพบว่าต้นทุนของผลิตภัณฑ์ที่ไม่ก่อให้เกิดมูลค่าเกิดขึ้นในส่วนของต้นทุนวัตถุดิบคิดเป็นร้อยละ 39.99 รองลงมาคือ ส่วนของต้นทุนระบบการผลิตร้อยละ 1.54 ของต้นทุนรวมทั้งหมด จะเห็นได้ว่าการใช้เทคนิคบัญชีต้นทุนการไหลวัสดุสามารถบอกต้นทุนที่ก่อให้เกิดมูลค่าและต้นทุนที่ไม่ก่อให้เกิดมูลค่าได้ นอกจากนี้ยังสามารถบอกได้ว่ามูลค่าของเสียที่เกิดขึ้นจากวัตถุดิบคิดเป็นมูลค่า 58,034.95 บาท โดยหลังจากปรับปรุงกระบวนการผลิตแล้วสามารถลดของเสียที่เกิดขึ้นได้เหลือ 55,900.28 บาทต่อ1รอบการผลิต ซึ่งการนำบัญชีต้นทุนการไหลวัสดุมาใช้ จะทำให้ผู้ประกอบการเห็นถึงมูลค่าของของเสียที่เกิดขึ้นในทุกกระบวนการ เพื่อใช้ในการประกอบการตัดสินใจในการปรับปรุงเปลี่ยนแปลงเพื่อทำให้เกิดการใช้วัสดุให้มีประสิทธิภาพมากขึ้น อีกทั้งยังช่วยในการลดปริมาณของเสียที่เกิดขึ้นในกระบวนการผลิต จะสามารถช่วยลดการกำจัดของเสียที่มีผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมและชุมชนที่อยู่ใกล้เคียงให้เหลือน้อยที่สุด | th |
dc.language.iso | th | |
dc.publisher | Silpakorn University | |
dc.rights | Silpakorn University | |
dc.subject | บัญชีต้นทุนการไหลวัสดุ | th |
dc.subject | ต้นทุนของผลิตภัณฑ์ที่ก่อให้เกิดมูลค่า | th |
dc.subject | ต้นทุนของผลิตภัณฑ์ที่ไม่ก่อให้เกิดมูลค่า | th |
dc.subject | MATERIAL FLOW COST ACCOUNTING | en |
dc.subject | POSITIVE PRODUCT COST | en |
dc.subject | NEGATIVE PRODUCT COST | en |
dc.subject.classification | Multidisciplinary | en |
dc.title | Application of analysis method of material flow cost accounting for reduce the waste of the processing of toasted coconut | en |
dc.title | การประยุกต์ใช้วิธีวิเคราะห์บัญชีต้นทุนการไหลวัสดุ เพื่อลดความสูญเสียในกระบวนการผลิตมะพร้าวอบกรอบ | th |
dc.type | Independent Study | en |
dc.type | การค้นคว้าอิสระ | th |
Appears in Collections: | Engineering and Industrial Technology |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
60403301.pdf | 3.03 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.