Please use this identifier to cite or link to this item: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/2993
Title: THE MODEL OF SCHOOL LUNCH PROGRAMME MANAGEMENT FOR PRIVATE SCHOOL IN BANGKOK METROPOLITAN
รูปแบบการบริหารจัดการโครงการอาหารกลางวันของโรงเรียนเอกชน ในกรุงเทพมหานคร
Authors: Chaikrut SUPHAN
ชัยครุฑ สุพรรณ
Prasert Intarak
ประเสริฐ อินทร์รักษ์
Silpakorn University. Education
Keywords: การบริหารจัดการ
อาหารกลางวัน
MANAGEMENT
SCHOOL LUNCH PROGRAMME
Issue Date:  18
Publisher: Silpakorn University
Abstract:   The purposes of this research were to identify 1) the factors of the school lunch programme management for private school in Bangkok Metropolitan and 2) the model of the school lunch programme management for private school in Bangkok Metropolitan. The Samples were 91 Kindergarten-Primary Private school in Bangkok Metropolitan. The respondents were a school licensee or school director, school manager and a deputy school director or school lunch teacher with total of 258 respondents. The research instruments were document analysis from, semi-structural interview and the questionnaires about The Model of School Lunch Programme Management for Private School in Bangkok Metropolitan data collecting. The statistics in analyzing the data were Frequency, Percentage, Mean, Standard Deviation, Exploratory Factor Analysis (EFA) and Path Analysis. The results of the data analysis were specified below : 1. There were 4 factors for the School Lunch Programme Management for Private School in Bangkok Metropolitan which consisted of 1) Service 2) Sanitation 3) Nutrition and 4) Finance and Budget. 2. The model of school lunch programme management for private school in Bangkok Metropolitan consisted of correlated multi-factors. It showed that all of factor had correlated with Service while Nutrition and Finance and Budget had direct effect with Service and Nutrition had an indirect effect with Finance and Budget.
การวิจัยครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อทราบ 1) เพื่อทราบองค์ประกอบการบริหารจัดการ โครงการอาหารกลางวันของรงเรียนเอกชน ในกรุงเทพมหานคร และ 2) รูปแบบการบริหารจัดการ โครงการอาหารกลางวันของรงเรียนเอกชน ในกรุงเทพมหานครฯ กลุ่มตัวอย่างคือ โรงเรียนในสังกัดสำนักงานคณะกรรมการส่งเสริมการศึกษาเอกชนจำนวน 91 โรงเรียน ผู้ให้ข้อมูลคือ ผู้รับใบอนุญาต ผู้อำนวยการ หรือผู้จัดการ รองผู้อำนวยการ และคุณครูผู้ดูแลงานอาหารกลางวัน จำนวน 258 คน เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย คือ แบบสอบถาม แบบสัมภาษณ์ สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล ได้แก่ ค่าความถี่ ค่าร้อยละ ค่ามัชฌิมเลขคณิต ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การวิเคราะห์องค์ประกอบเชิงสำรวจ การวิเคราะห์เส้นทาง ผลการวิจัยพบว่า 1. องค์ประกอบการบริหารจัดการโครงการอาหารกลางวันของโรงเรียนเอกชน ในกรุงเทพมหานครประกอบด้วย 4 องค์ประกอบ คือ 1) การบริการ 2) การสุขาภิบาล 3) โภชนาการ 4) การเงินและงบประมาณ 2. รูปแบบการบริหารจัดการโครงการอาหารกลางวันของโรงเรียนเอกชน ในกรุงเทพมหานคร เป็นพหุองค์ประกอบที่มีความสัมพันธ์กัน โดยมีความสัมพันธ์ทั้ง 4 องค์ประกอบ องค์ประกอบทุกตัวมีความสัมพันธ์ต่อองค์ประกอบการบริการ (Service) ซึ่งองค์ประกอบโภชนาการ (Nutrition) และ องค์ประกอบการเงินและงบประมาณ (Finance and Budget) มีอิทธิพลทางตรงต่อองค์ประกอบการบริการ (Service) และองค์ประกอบโภชนาการ (Nutrition) ยังมีอิทธิพลทางอ้อมต่อองค์ประกอบการบริการ (Service) โดยส่งผ่านองค์ประกอบการเงินและงบประมาณ (Finance and Budget)
Description: Doctor of Philosophy (Ph.D.)
ปรัชญาดุษฎีบัณฑิต (ปร.ด.)
URI: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/2993
Appears in Collections:Education

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
57252922.pdf4.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.