Please use this identifier to cite or link to this item: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/355
Title: การจัดการแรงงานต่างด้าวของสถานประกอบการแปรรูปอาหารทะเล ในอำเภอเมือง จังหวัดสมุทรสาคร
Other Titles: MANAGEMENT OF MIGRANT WORKERS OF THE SEAFOOD PROCESSING ESTABLISHMENTS IN AMPHOE MUEANG, SAMUT SAKHON
Authors: เบาเนิด, สมสกุล
Baoneard, Somsakul
Keywords: สถานประกอบการแปรรูปอาหารทะเล
ความจำเป็นในการจัดจ้างแรงงานต่างด้าว
การจัดการแรงงานต่างด้าว
สภาพปัญหาและอุปสรรค
SEAFOOD PROCESSING ESTABLISHMENTS
THE NEED TO HIRE MIGRANT WORKERS
MANAGEMENT OF MIGRANT WORKERS
BARRIERS
Issue Date: 22-Jul-2559
Publisher: มหาวิทยาลัยศิลปากร
Abstract: การวิจัยครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงคุณภาพ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1. ความจำเป็นในการจัดจ้างแรงงานต่างด้าว 2. การจัดการแรงงานต่างด้าว 3. ปัญหาและอุปสรรคในการจัดการแรงงานต่างด้าว ใช้วิธีการสัมภาษณ์ผู้ประกอบการสถานประกอบการแปรรูปอาหารทะเล หัวหน้างานคนไทยที่คุมแรงงานต่างด้าว และกลุ่มแรงงานต่างด้าวที่ทำงานในสถานประกอบการ ทั้งหมด 3 กลุ่ม โดยการสัมภาษณ์เชิงลึกจากการเลือกกลุ่มตัวอย่างแบบเจาะจง โดยนำข้อมูลที่ได้มาตรวจสอบความครบถ้วนและความถูกต้องของข้อมูลแบบสามเส้า วิเคราะห์เนื้อหา สรุปผลการศึกษา และนำเสนอผลการศึกษาในรูปแบบการการพรรณนา ผลการศึกษาพบว่า 1. สถานประกอบการแปรรูปอาหารทะเล มีความจำเป็นในการจัดจ้างแรงงานต่างด้าว เนื่องจากต้องการแรงงานในภาคการผลิต การขาดแคลนแรงงานไทย การบริหารต้นทุน การเพิ่มประสิทธิภาพในการผลิต และเพื่อสร้างความได้เปรียบทางการแข่งขัน 2.การจัดการแรงงานต่างด้าว เริ่มจากการวางแผนโดยการพยากรณ์ คาดคะเน การสรรหาและคัดเลือกให้ได้แรงงานต่างด้าวมาทำงาน การฝึกฝนและสอนงานให้แรงงานต่างด้าวทำงานได้ไม่เกิดความผิดพลาด กำหนดค่าแรงตามมาตรฐานและมีสิ่งจูงใจ การประเมินผลงานเพื่อให้แรงงานต่างด้าวมีความตั้งใจ กระตุ้นให้ทำงาน การขึ้นทะเบียนแรงงานต่างด้าวอย่างถูกกฎหมาย ไปจนการเลิกจ้างแรงงานต่างด้าว 3. สภาพปัญหาและอุปสรรคในการจัดการแรงงานต่างด้าว จะมีด้านการวางแผน การสรรหาและการคัดเลือก เกี่ยวกับกฎหมายแรงงาน การฝึกฝนและพัฒนา การกำหนดค่าแรงและการขึ้นเงินเดือน คือไม่สามารถกำหนดค่าแรงได้เอง การขึ้นเงินเดือนที่ไม่เท่ากัน ทำให้มีความไม่พอใจ ปัญหาด้านสวัสดิการ แรงงานต้องการได้รับเงินโบนัสทุกปี ปัญหาด้านการประเมินผลการปฏิบัติงาน ปัญหาการลาออกแรงงานต่างด้าวมีการลาออกอย่างกะทันหัน สุดท้ายเป็นปัญหาอื่นๆ แบ่งออกได้เป็น 2 เรื่อง ได้แก่ ปัญหาเรื่องการสื่อสาร เนื่องจากแรงงานต่างด้าวใช้ภาษาพม่า และปัญหาด้านวัฒนธรรมประเพณีบางครั้งวัฒนธรรมประเพณีของแรงงานต่างด้าว จะตรงกับเวลางานส่งผลกระทบต่อการผลิต This is the qualitative research which aimed to study 1. The need to hire migrantworkers 2. Management of migrant workers 3. Barriers to manage migrant workers. The interview was done with the entrepreneur, the Thai foreman, and the group of migrant workers who work forthe seafood processing establishments in Amphoe Mueang, Samut Sakhon. The results of the study illustrated that 1. The seafood processing establishments are in need of hiring migrant workers due to the need in the labor sector, the shortage of Thai labor, cost management, optimizing production, and creating a competitive advantage. 2. The management of migrant worker. Begin with planning consists of forecasting the number of migrant workers, recruitment and selection in order to obtain the efficient migrant workers, training and coaching in order to help them work as the establishments want and to reduce an errorin the manufacturing process, wage determination and incentives for the satisfaction and loyalty, work evaluation for the willingness and motivation to work, and the migrant registration including the process of unemployment. 3. Barriers to manage migrant workwere commonly about : Plan to Candidate migrant. Labor legislation. Humanity development. The Problem relating to wage determination and salary increase since the establishments could not determine the wage by themselves. The different of salary increase maybe build migrant worker unsatisfied. The Problem relating to resignation suddenly. The Problem relating to the welfare because the workers need the annual bonus income. The Problem relating to evaluate performance. The last issue we classified with 2 problem ; 1)The Problem relating to communication because the migrant workers use Burmese language for communication and 2) The Problem relating to culture and tradition. Sometimes, their cultural or traditional activities are held during working hour which affects the manufacturing process
Description: 57602742 ; หลักสูตรบริหารธุรกิจมหาบัณฑิต -- สมสกุล เบาเนิด
URI: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/355
Appears in Collections:Management Sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
สมสกุล.pdf1.72 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.