Please use this identifier to cite or link to this item: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/3767
Title: THE PEACEFUL LIFE WAY OF SICHUAN PROVINCE FROM THE PAST TO THE CONTEMPORARY CONTEXT OF FOOD CULTURE AESTHETICS
วิถีความสงบสุขมณฑลเสฉวนจากอดีตสู่สุนทรียะบริบทร่วมสมัยวัฒนธรรมอาหาร
Authors: Liujing CHEN
หลิ่วจิ้ง เฉิน
Pradiphat Lertrujidumrongkul
ประดิพัทธุ์ เลิศรุจิดำรงค์กุล
Silpakorn University. Decorative Arts
Keywords: วัฒนธรรมอาหารเสฉวน
วิถีความสงบสุข
มณฑลเสฉวน
สื่อวิดีโอ
Sichuan Food Culture
Peaceful Way
Sichuan Province
Video Media
Issue Date:  1
Publisher: Silpakorn University
Abstract:    This research is to study the peaceful way of life of Sichuan people from the past to the present in Sichuan food culture. The objectives are 1) to study Sichuan food culture and lifestyle of Sichuan people from the past to the present; 2) to determine the concept of transferring design art in a mixture of traditional culture and contemporary design ideas; 3) to design creative art that is beneficial to bring Sichuan food culture to Thailand. The study applies a qualitative research methodology that includes secondary research, questionnaires for the target group of the new Thai generation aged 18-35, and interviews with experts in design art and international communication.   The results of the study showed that Sichuan hotpot culture is very popular among the target audience, and can express the peaceful way of Sichuan province from the past to the present. The researcher designed Hello Hotpot video media combining illustrations with Mental Canvas technology to make the narrative of Sichuan hotpot culture more entertaining and immersive. In addition, the website, which contains information about Sichuan hotpot culture, was also designed to promote Sichuan hotpot culture. The results obtained in the evaluation were at a very good level.  
    งานวิจัยฉบับนี้เป็นการศึกษาวิถีความสงบสุขของประชาชนชาวเสฉวนจากอดีตสู่สุนทรียะบริบทร่วมสมัยในเรื่องวัฒนธรรมอาหารเสฉวน มีวัตถุประสงค์ 1) เพื่อศึกษาวัฒนธรรมอาหารเสฉวนและวิถีชีวิตของประชาชนชาวเสฉวนจากอดีตสู่ปัจจุบัน 2) เพื่อกำหนดแนวคิดในการถ่ายทอดศิลปะการออกแบบในรูปแบบผสมผสานระหว่างวัฒนธรรมดั้งเดิมกับแนวคิดออกแบบร่วมสมัย 3) เพื่อออกแบบสร้างสรรค์ผลงานศิลปะและเกิดผลประโยชน์ที่จะนำเสนอถ่ายทอดวัฒนธรรมอาหารเสฉวนไปสู่ประเทศไทย โดยใช้วิธีการศึกษาเชิงคุณภาพซึ่งรวมถึง การศึกษาทุติยภูมิที่เกี่ยวข้อง แบบสอบถามจากกลุ่มเป้าหมาย คนไทยรุ่นใหม่ อายุ 18-35ปี และ การสัมภาษณ์ผู้เชี่ยวชาญด้านศิลปะการออกแบบ และ ด้านการสื่อสารระหว่างประเทศ     ผลการวิจัยพบว่า วัฒนธรรมหม้อไฟเสฉวนได้รับความนิยมอย่างมากจากกลุ่มเป้าหมาย และสามารถบ่งบอกถึงวิถีความสงบสุขมณฑลเสฉวนจากอดีตสู่ปัจจุบัน โดยผู้วิจัยได้ออกแบบสื่อวิดีโอ Hello Hotpot ที่ผสมผสานภาพประกอบกับเทคโนโลยี Mental Canvas เพื่อทำให้การเล่าเรื่องวัฒนธรรมหม้อไฟเสฉวนมีความสนุสนานและความดื่มด่ำมากขึ้น นอกจากนี้ ยังได้ออกแบบสื่อเว็บไซต์ ที่เป็นแหล่งรวบรวมข้อมูลที่เกี่ยวกับวัฒนธรรมหม้อไฟเสฉวน ทั้งนี้ ผลงานการออกแบบได้สื่อสารถ่ายทอดผ่านช่องทางสื่อออนไลน์ ผลที่ได้จากการประเมินอยู่ในค่าระดับเกณฑ์ดีมาก
Description: Master of Fine Arts (M.F.A.)
ศิลปมหาบัณฑิต (ศล.ม.)
URI: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/3767
Appears in Collections:Decorative Arts

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
630420014.pdf15.52 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.