Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/5369
Title: | Creating cultural value through the food experience design.A case study of Javanese food, Jawa mosque. การสร้างคุณค่าทางวัฒนธรรมด้วยการออกแบบประสบการณ์อาหารกรณีศึกษา ชุมชนมุสลิมเชื้อสายยะวา มัสยิดยะวา |
Authors: | Sujeera JAYMUD สุจีรา เจ๊ะมัด Pradiphat Lertrujidumrongkul ประดิพัทธุ์ เลิศรุจิดำรงค์กุล Silpakorn University Pradiphat Lertrujidumrongkul ประดิพัทธุ์ เลิศรุจิดำรงค์กุล denaarrus@hotmail.com denaarrus@hotmail.com |
Keywords: | ยะวา อัตลักษณ์ การท่องเที่ยวเชิงอาหาร Yawa Identity Gastronomy Tourism |
Issue Date: | 22 |
Publisher: | Silpakorn University |
Abstract: | The Ethnic Cuisine of Thai Yawa Muslims in Bangkok have a long history with Javanese migration. Nowadays, Yawa food has gradually disappeared with time and the lack of new generations to inherit Yawa food. In Yawa Muslim communities in the Yawa Mosque area also faces those problems. The community cooks Yawa food in festivals and important community events such as wedding ceremony, and merit event. However, the villagers who can cook Yawa food are mostly elderly and they are a small number of people. The researcher finds out these problems and if these problems was unsolved, the Yawa food in this community would disappear. Therefore, the researcher wants to create cultural value by designing a food experience with the Yawa Mosque community. To improve Yawa food, create value and create Yawa food attraction for the new generation and people outside the community. Including, the importance of identity, culture, local wisdom and the way of life.
From these stories, the researcher wants to design Yawa food experience with the Yawa Muslim community in Yawa Mosque area as a case study and becomes to a model of food cultural development. The designer will design the Yawa food experience which consist of 6 design aspects as follows: 1) Service Design 2) Design eating experience with Food Stylist and Taste 3) Design eating experience with Decoration Design 4) Design eating experience with Atmosphere Design 5) Visual Communication Graphic Design 6) Design products and souvenirs to enhance the experience. The design of these 6 design aspects will create more experience with Yawa food, culture and the Muslim community through the 5 senses. อาหารชาติพันธุ์ของชาวไทยมุสลิมเชื้อสายยะวาในกรุงเทพมหานครนั้น นับว่ามีประวัติศาสตร์อันยาวนานร่วมกับการอพยพย้ายถิ่นฐานของชาวชวา โดยอาหารยะวาในปัจจุบันได้ค่อยๆเลือนหายไปตามกาลเวลาและสืบเนื่องจากไม่มีคนรุ่นใหม่สืบทอด ซึ่งอาหารยะวาในชุมชนมุสลิมเชื้อสายยะวาบริเวณมัสยิดยะวาก็ประสบปัญหาเหล่านั้นเช่นกัน ถึงแม้ว่าปัจจุบันในชุมชนจะมีการทำอาหารยะวาเป็นครั้งคราวในช่วงเทศกาลและกิจกรรมสำคัญต่างๆของชุมชน เช่น งานแต่งงาน และงานบุญ เป็นต้น แต่ชาวบ้านที่ทำอาหารยะวาโดยมากก็เป็นผู้สูงอายุแล้วและมีคนจำนวนน้อยที่ทำได้ ผู้วิจัยจึงเล็งเห็นว่าหากปล่อยปัญหานี้เอาไว้จะทำให้อาหารยะวาในชุมชนนี้หายไป ผู้วิจัยจึงต้องการสร้างคุณค่าทางวัฒนธรรมด้วยการออกแบบประสบการณ์อาหารร่วมกับชุมชนมัสยิดยะวา เพื่อยกระดับอาหารยะวา, สร้างมูลค่าและสร้างแรงดึงดูดให้กับคนรุ่นใหม่และคนภายนอกชุมชนให้หันมาให้ความสำคัญกับอาหารยะวา รวมถึงให้ความสำคัญต่ออัตลักษณ์ วัฒนธรรม ภูมิปัญญา และวิถีชีวิตอีกด้วย จากเรื่องราวเหล่านี้ทำให้ผู้วิจัยต้องการที่จะออกแบบประสบการณ์อาหารยะวาร่วมกับชุมชนมุสลิมเชื้อสายยะวา มัสยิดยะวา เพื่อเป็นกรณีศึกษาและเป็นต้นแบบการพัฒนาทางวัฒนธรรมอาหารต่อไป โดยผู้ออกแบบได้ทำการออกแบบประสบการณ์อาหารยะวาซึ่งประกอบไปด้วยการออกแบบทั้ง 6 ด้านดังนี้ 1) การออกแบบบริการโดยรวม 2) ออกแบบประสบการณ์การรับประทานด้วยศิลปะการตกแต่งจานอาหารและรสชาติของอาหาร 3) ออกแบบประสบการณ์การรับประทานด้วยศิลปะการจัดโต๊ะอาหาร 4) ออกแบบประสบการณ์การรับประทานด้วยศิลปะการออกแบบบรรยากาศ 5) ออกแบบการสื่อสารเรื่องราวด้วยสื่อสิ่งพิมพ์และสื่อออนไลน์ 6) ออกแบบผลิตภัณฑ์และของที่ระลึกเพื่อการยกระดับประสบการณ์ ซึ่งในการออกแบบทั้ง 6 ด้านนี้จะช่วยสร้างประสบการณ์ร่วมกับอาหารยะวา วัฒนธรรม และชุมชนมุสลิมได้มากยิ่งขึ้นผ่านประสาทสัมผัสทั้ง 5 อีกด้วย |
URI: | http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/5369 |
Appears in Collections: | Decorative Arts |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
640420004.pdf | 8.32 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.