Please use this identifier to cite or link to this item: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/4879
Title: SHAPE TASTE SMELL THAI DESSERT
รูป รส กลิ่น ขนมไทย
Authors: Peeraphong MEECHOKANAN
พีระพงษ์ มีโชคอนันต์
Preecha Thaothong
ปรีชา เถาทอง
Silpakorn University
Preecha Thaothong
ปรีชา เถาทอง
preecha_thaothong@hotmail.com
preecha_thaothong@hotmail.com
Keywords: รูป รส กลิ่น ขนมไทย
Shape Taste Smell Thai dessert
Issue Date:  24
Publisher: Silpakorn University
Abstract: The creation of the thesis work on the topic of shape taste smell Thai desserts aims to study the concepts, theories, techniques, methods and processes of art creation from the direct experiences of the creators about Thai desserts by relying on their own emotions. As a means of expression about preference of Thai desserts transformed into inspiration in conveying concepts and content Imagining emotions and feelings passionate about values ​​and preferences by presenting the work through the creation of Painting, Realism, expressed through the symbols of the shapes and shapes of Thai desserts that exist in many forms, meanings and feelings towards Thai desserts Reflecting the preferences of creators who love to eat Thai desserts. The scope of the creation of this work has a process or sequence of steps starting from the study of various details about Thai desserts and the experiences of the creators, as well as the study of concepts, theories related to artistic influences, concepts, styles, techniques, and methods from the artists to the practice of creating works of art that are conveyed creative ideas from their own experiences presented by through the creation of painting, oil color on canvas, which this technique meets the requirements, preference and expert .it is relate to both direct and indirect experiences. Create works in the form of realistic art (Realism) which expresses through the shape symbols of Thai desserts. Stories and experiences of the creator reflecting the perspective of Thai desserts Charming and sees the value of Thai desserts. Creator is passionate about Thai desserts through experience directly in eating Thai desserts, resulting in preference, relationship, and pride in being Thai and seeing the value of Thai desserts. The results of this study and creativity have a form of content, a technique that expresses emotions and feelings, and a presentation of creative works of art that has been developed in terms of composition, technique, and realistic style (Realism) that is very satisfied with completeness in terms of content, form. technique Materials that have a perfect relationship with the concept of conveying from direct experiences and feelings of passion, as well as constantly developing and improving the work in order to meet the goals that want to express your liking and passion for Thai desserts. Leading to conveying the work to know the charm and value of Thai desserts as well as to the fascination of Thai desserts. leading to conveying to know the history of Thai desserts from the past to the present Therefore, he created four pieces of painting, oil color on canvas, each with a size of 170 × 200 centimeters. Bring the work to be installed and hung on the wall of the exhibition for the presentation of art works.
การสร้างสรรค์ผลงานวิทยานิพนธ์หัวข้อเรื่อง รูป รส กลิ่นขนมไทย มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1. ศึกษาแนวคิดทฤษฎีเทคนิควิธีการและกระบวนการสร้างสรรค์ผลงานศิลปะจากประสบการณ์ตรงของผู้สร้างสรรค์ผลงานเกี่ยวกับขนมไทยโดยอาศัยความอารมณ์ความรู้สึกของตนเอง 2. เป็นสื่อในการแสดงออก ถึงความชอบขนมไทย แปรเปลี่ยนเป็นแรงบันดาลใจในการถ่ายทอดแนวความคิดเนื้อหาสาระจินตนาการอารมณ์และความรู้สึกความหลงใหลสะท้อนคุณค่าและความชื่นชอบ 3. เพื่อสร้างสรรค์ผลงานจิตรกรรม (Painting) รูปแบบเหมือนจริง (Realism) แสดงออกผ่านสัญลักษณ์ทางรูปร่างรูปทรงของขนมไทยที่มีอยู่มากมายหลายรูปแบบนัยยะทางความหมายและความรู้สึกที่มีต่อขนมไทยสะท้อนความชื่นชอบของผู้สร้างสรรค์ที่ชอบทานขนมไทยเป็นชีวิตจิตใจ ขอบเขตการสร้างสรรค์ผลงานชุดนี้มีกระบวนการหรือขั้นตอนตามลำดับโดยเริ่มจากการศึกษาข้อมูลรายละเอียดต่าง ๆเกี่ยวกับขนมไทยและประสบการณ์ของผู้สร้างสรรค์ผลงาน ตลอดจนการศึกษาแนวคิดทฤษฎีที่เกี่ยวข้องอิทธิพลทางศิลปะกรรมแนวคิดรูปแบบเทคนิควิธีการจากศิลปินนำมาสู่การปฏิบัติสร้างสรรค์ผลงานศิลปะที่ถ่ายทอดแนวคิดการสร้างสรรค์จากประสบการณ์ของตนเองโดยนำเสนอผ่านการสร้างสรรค์ผลงานจิตรกรรม (Painting) เทคนิคระบายสีน้ำมันบนเฟรมผ้าใบ (Oil color on canvas) ซึ่งเทคนิคนี้ตรงกับความต้องการและชื่นชอบและมีความขำนาญ จึงมีความเกี่ยวข้องและสัมพันธ์ถึงประสบการณ์ทั้งทางตรงและทางอ้อมสร้างสรรค์ผลงานในรูปแบบศิลปะแนวเหมือนจริง (Realism) ซึ่งแสดงออกผ่านสัญลักษณ์สัญลักษณ์ทางรูปทรงของขนมไทย เรื่องราวและประสบการณ์จริงของผู้สร้างสรรค์ที่สะท้อนมุมมองของขนมไทยที่มีเสน่ห์และมองเห็นคุณค่าของขนมไทย ผู้สร้างสรรค์มีความหลงใหลในขนมไทยผ่านประสบการณ์โดยตรงในการรับประทานขนมไทย ก่อเกิดเป็นความชอบความผูกพัน ความภาคภูมิใจในความเป็นไทยและการมองเห็นคุณค่าของขนมไทย ผลการศึกษาและสร้างสรรค์ในครั้งนี้มีรูปแบบเนื้อหาเทคนิคที่แสดงออกถึงเรื่องราวอารมณ์ความรู้สึกและการนำเสนอผลงานศิลปะสร้างสรรค์ที่มีการพัฒนาทั้งการจัดองค์ประกอบการใช้เทคนิครูปแบบผลงานเหมือนจริง  (Realism) ที่มีความพึงพอใจเป็นอย่างมากมีความสมบูรณ์ทั้งในด้านเนื้อหารูปแบบเทคนิควิธีการ วัสดุอุปกรณ์ที่มีความสัมพันธ์ลงตัวตามแนวความคิดในการถ่ายทอดมาจากประสบการณ์ตรงและความรู้สึกความหลงใหลอีกทั้งยังมีการพัฒนาปรับปรุงผลงานอย่างสม่ำเสมอเพื่อให้สอดคล้องตามเป้าหมายที่ต้องการแสดงออกถึงความชอบและความหลงใหลในขนมไทยนำไปสู่การถ่ายทอดผลงานให้รู้ถึงเสน่ห์และคุณค่าของขนมไทยตลอดจนไปถึงความน่าหลงใหลในขนมไทยนำไปสู่การถ่ายทอดให้รู้ถึงความเป็นมาของขนมไทยตั้งแต่อดีตจนถึงปัจจุบันจึงสร้างสรรค์ผลงานจิตรกรรม (Painting) จำนวน 4 ชิ้น ได้แก่ 1). เฉาก๊วยหมายเลข 1 2). เฉาก๊วยหมายเลข 2 3). ครองแครง 4). รวมมิตร เทคนิคระบายสีน้ำมันบนเฟรมผ้าใบ (Oil color on canvas) แต่ละชิ้นขนาด 170 × 200 เซนติเมตร นำผลงานมาจัดติดตั้งแขวนบนผนังกำแพงของสถานที่จัดนิทรรศการในการนำเสนอผลงานศิลปะ
URI: http://ithesis-ir.su.ac.th/dspace/handle/123456789/4879
Appears in Collections:Painting Sculpture and Graphic Arts and Faculty of Education

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
646120011.pdf4.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.